סטודנטים בישראל יכולים להצטרף למסלולים רבים ולבחור קריירה לפי תחומי עניין, העדפות אישיות וכישורים. במאמר הבא נסביר מהם המסלולים הפופולאריים ונביא מידע מעשי שיכול לעזור בהרשמה
לימודים הם הדרך הטובה ביותר לייצר יתרון וערך מוסף בשוק עבודה דינאמי, תחרותי וגלובאלי. המטרה של הלימודים היא להביא לידי ביטוי את היכולות של הסטודנט, מבלי לוותר על פיתוחו בתור עובד עצמאי. לימודים מבוססים על שילוב בין הצרכים של שוק העבודה הקיים לבין השאיפות והרצונות לפיתוח קריירה מתגמלת. כתוצאה מכך, יש המון סוגים של מסלולי לימודים ולא תמיד קל לבחור מתוכם.
בעת בחירת מסלול לימודים יש להביא בחשבון מספר שיקולים. ראשית, ההמלצה היא לבחור מסלול מעניין שיוצר אתגר אישי. קשה לשער כיצד ישתנה שוק העבודה בטווח הקצר והארוך ולכן בחירת מסלול לפי משכורות, ביקוש או תנאים אינה יעילה. שנית, רצוי להתייעץ עם אנשי מקצוע המכירים את מוסדות הלימוד ולהבין מה ההבדלים ביניהם. יש לתת עדיפות למוסד לימודים מוכר, איכותי ואמין המציע תנאים אופטימאליים. אין סיבה לפרוץ את תכניות החיסכון או להשתעבד לעבודה בשעות מטורפות על מנת לממן את הלימודים במסלולים השונים.
מסלול לימודים – שלוש קטגוריות – עשרות מקצועות
קל יותר לבחור מסלול לימודים ולהבין מה העלות המשוערת כאשר מחלקים את האפשרויות לשלוש קטגוריות עיקריות:
א. משפטים וניהול – המסלול המבוקש בישראל הוא של לימודי משפטים. במכללות פרטיות עלות הלימודים עומדת על בערך 30,000 ש"ח בשנה, לעומת אוניברסיטאות מתוקצבות עם שכר לימוד אוניברסיטאי. במכללות קטנות יותר גובים בערך 20,000 ש"ח לשנת לימוד עבור מסלול משפטים סטנדרטי. יחד עם זאת, יש להביא בחשבון את הביקוש עבור לימודים בתחום הניהול: ייעוץ ארגוני, ניהול משאבי אנוש, כלכלה, ראיית חשבון, יזמות עסקית וכן הלאה.
ב. מדעים ובריאות – על אף תנאי הקבלה הקשים, מסלולי לימודים בתחום המדעים והבריאות עדיין מובילים את רשימת המקצועות המבוקשים בישראל. מסלולי הלימוד הנפוצים בקטגוריית המדעים כוללים ביולוגיה, פיזיקה ומתמטיקה, בעוד בתחום הבריאות הביקוש הוא בעיקר ללימודי רפואה, פסיכולוגיה, פסיכיאטריה וכדומה. גם במסלולי לימודים אלו ההבדלים העיקריים מבחינת מחירים הם בין אוניבריסטאות לבין מכללות פרטיות.
ג. טכנולוגיה – אי אפשר לדבר על מסלול לימודים אטרקטיבי בישראל מבלי להתייחס אל המקצועות הטכנולוגיים. במסלול זה קיים סיכוי גבוה לפרנסה מכובדת והשתלבות מהירה בשוק התעשייתי. הפקולטה להנדסה קורצת עבור סטודנטים המגיעים עם רקע מתאים, כאשר לצידה ניתן למצוא מסלולי לימוד אחרים כמו אלקטרוניקה, בקרה ואוטומציה, תעשיה וניהול, הנדסאות חשמל, ביוטכנולוגיה והנדסה ביו-רפואית.
לסיכום, מסלולי הלימוד הנפוצים בישראל כוללים התייחסות לסקטורים שונים המשפיעים על החיים של כל אחד מאיתנו. מומלץ להכיר את ההבדלים בין המסלולים, לקרוא מידע מקיף על הנושאים הנלמדים בהם ולהתייעץ עם נציגי האוניבריסטאות והמכללות גם לגבי תנאי הקבלה והקלות בשכר הלימוד.